Лино Алдани (италијански: Lino Aldani), (26 март 1926, Сан Чипријано По3 јануари 2009, Павија) бил италијански писател на научна фантастика[1].

Роден/аЛино Алдани
Lino Aldani
1926, 3, 26,
Сан Чипријано По, Италија
Починат/а2009, 1, 3
Павија
Занимањенаучна фантастика
ЈазикИталијанец

Животопис

уреди

Алдани е роден во Сан Ципријано По во 1926 година. До 1968 година живеел во Рим, каде што работел како учител по математика, а потоа се вратил во Сан Кипрано По.

Тој објавувал научно фантастични дела почнувајќи од шеесеттите години (неговиот прв објавен расказ е „Каде е твојот кумар?“,во 1960 година) и неговиот прв роман „Кога се корените“ во 1977 година. Во 1962 година го објавил првиот италијански критички есеј за научната фантастика. Во 1963 година, Алдани го основал списанието „НФ Иднина“, списанието излегло во осум броеви.

Неговите дела се преведени на повеќе јазици. Починал во Павија, на 31 јануари 2009 година[2].

Творештво

уреди
  • Научна фантастика (1963), есеј[3].
  • Алеф 3 (1963), неговиот прв роман, прв пат објавен во 2007 година;
  • Четврта димензија (1964);
  • Кога корените (1977)
  • Затемнување 2000 (1979)
  • Во знакот на белата месечина (1980; исто така познат како Месечевата треска
  • Замрзнатиот крст (1989), роман;
  • Теморо Корик (2007), роман

Наводи

уреди

Надворешни врски

уреди