Лидинго

населено место на истоимениот остров во Шведска

Лидинго, исто така познат во дефинитивна форма Лидингон и како Лидинголандет, е остров во внатрешниот архипелаг Стокхолм, североисточно од Стокхолм, Шведска. Во 2010 година, населението во урбаната област Лидинго на островот бил 31.561. Тоа е седиште на владата на општината Лидинго, округот Стокхолм.

Централниот плоштад Лидинго
Централниот плоштад Лидинго

Квалитетите на Лидинго привлекле богати жители како Бјорн Улвеус, Агнета Фелцког, Ани-Фрид Лингстад и Бени Андерсон од АББА. Ексклузивните региони го вклучуваат крајбрежниот регион помеѓу Молна и источниот врв на островот, Гошага, како и источниот врв на северниот дел од коњскиот чевел, наречен Елфвик.  И покрај фактот дека многу Швеѓани од средната класа се преселиле на островот, (поради проекти за изградба на станови под наем), општината останала трета по богата општина во Шведска по Дендерид и Таби.

Историја уреди

Рунски натписи уреди

Две рунски натписи биле пронајдени на Лидингö. Најновиот, наведен во Рундата како Упински рунски натпис Fv1986 84, бил пронајден во 1984 година под 10 см дебел слој почва и мов во ненаселен регион. Натписот бил од Викиншката ера, околу 800–1050 н.е. Натписот е преведен како:

„ Осмунд издлабил руни во спомен на неговиот дедо Стен, татко на Сибе и Гербјорн...голем споменик на добар човек“.

Фигурите покажуваат големи змии, а одозгора малтешки крст, типичен мотив за камењата на руната од доцното викиншко време.

Подоцна историја уреди

 
Пејзаж во близина на фармата Елфвик

Приближно 300 до 400 години по резбата на руните, жителите на Лидинго воспоставиле мали фарми. Лидинге првпат се споменувал во писмена форма во 1328 година, во тестаментот на Једвард Филипсон, во реченицата curiam in Lydhingø што значи „фарма Лидинго“.

Бо Јонсон (Грип) (почетокот на 1330-тите 20 август 1386 година) го купил целиот остров помеѓу 1376 и 1381 година. Околу 1480 година, островот бил преземен од семејството Банер од Дуршолм. На 29 август 1774 година, Јохан Габриел Банер (1733-1811) исто така од Дуршолм, го продал целиот остров и земјата била поделена на 25 фарми.

Во источниот дел на Лидинг, природниот резерват Лонгенген-Елфвик, кој вклучува 0.51 километар квадратен на отворено обработливо земјиште и поголемиот дел од шумското земјиште на Елфвик, има, зачувано во своите граници, една од најголемите стари фарми, фармата Елфвикс. Повеќето од оригиналните куќи, изградени од крајот на 18 век до средината на 19 век, биле спасени и обновени. Фармата е уште активна со говеда, овци и коњи и ја води општината Лидинг.

Првата црква била изградена во 1623 година.

Образовниот центар IBM за северна Европа, изграден во близина на фармата Елфвик во раните 1960-ти. Центарот подоцна бил претворен во хотел.

Значајни луѓе уреди

Спортски уреди

Следниве спортски клубови се наоѓаат во Лидинго:

  • ИФК Лидинго - ИФК Лидинго ФК (фудбалски дел)
  • ИФК Лидинго - ИФК Лидинго СОК (ориентационен дел)
  • ИФК Лидинго - ИФК Лидинго ФРИ (атлетска секција за атлетика)
  • Лидинголопед, настан за трчање на крос-кантри

Одлики уреди

  • Херсбихолм

Популација уреди

Во 2018 година, на 31 декември има 47.818 жители на Лидинг.