Лигурска Република

Лигурска Република (италијански: Repubblica Ligure) — краткотрајна француска република формирана од Наполеон на 14 јуни 1797 година. Се состоела од старата Република Џенова, која го покривал најголемиот дел од Лигурскиот регион на северозападна Италија, и малите царски феуди во сопственост на династијата Савоја.

Лигурска Република
Repubblica Ligure

1797–1805
Знаме Грб
Местоположба на {{{common_name}}}
Северна Италија во 1799 година
Главен град Џенова
Јазици Италијански
Вероисповед Римокатоличка црква
Уредување Република
Историја
 -  Основана 14 јуни 1797
 -  Замрела 4 јуни 1805