Лиа Бронсард (англиски: Lia Bronsard; р. 14 март 1963) е канадска математичарка, во 2010 година добитничка на наградата Кригер-Нелсон и поранешен претседател на Канадското математичко друштво. Таа е професор по математика на Универзитетот МекМастер. Во нејзиното истражување, таа ги користела геометриските текови за да ја моделира динамиката на интерфејсот на системите за реакција-дифузија. Други теми во нејзиното истражување вклучуваат формирање на модел, граници на жито и витли кај суперфлуидите.

Бронсард е по потекло од Кебек. Ги завршила додипломските студии на Универзитетот во Монтреал, дипломирала во 1983 година, а докторирала во 1988 година на Универзитетот во Њујорк, под надзор на Роберт В. Кон. По краткотрајните позиции на Универзитетот Браун, на Институтот за Напредни Студии и Универзитетот Карнеги Мелон, таа се преселила во МекМастер во 1992 година. Била претседателка на Канадското математичко друштво во периодот 2014-2016 година.

Одбрани публикации уреди

  • Бронсард Лиа; Кон, Роберт В. (1990), „За бавноста на движењето на фазните граници во една просторна димензија“, Комуникации за Чиста и Применета Математика,
  • Бронсард Лиа; Кон, Роберт В. (1991), „Движење со средна закривеност како единствен лимит на динамиката на Гинзбург-Ландау“, Весник за Диференцијални Равенки,
  • Бронсард Лиа; Реитих, Фернандо (1993), „Во врска со три-фазното движење на границите и сингуларниот лимит на векторната вредност на равенката на Гинзбург-Ландау“.

Надворешни врски уреди