Лендерт (Леон) ван дер Торе — професор по информатика при Луксембуршкиот универзитет и шеф на одделот за компјутерски науки и комуникации. Леон ван дер Торе врши истражување во областа на нормативни мулти-агентни системи и деонтичка логика. Основач е на лабораторијата за роботика на Луксембуршкиот универзитет.

Леон ван дер Торе
Leon van der Torre
Роден(а)18 март 1968
Ротердам, Холандија
ЖивеалиштеЛуксембург, Луксембург
ДржавјанствоХоланѓанец
Полињамултни-агентни системи, деонтичка логика, вештачка интелигенција
УстановиЛуксембуршки универзитет
Докторски менторЈао-Хуа Тан
Познат понормативни мулти-агентни системи

Животопис уреди

Ван дер Торе ги завршил докторските студии на Ротердамскиот универзитет Еразмус, Холандија, во 1997 година. После повеќе места во Холандија, Франција и Германија станал професор по компјутерски науки на Луксембуршкиот универзитет во 2006 година. Во периодот од јануари до јули 2013 година предавал на Универзитетот Станфорд. Во 2015 година станал почесен член на ECCAI.

Надворешни врски уреди