Ахалгори

(Пренасочено од Ленингор)

Ахалгори (грузиски: ახალგორი) или Ленингори (осетски: Ленингор) е центар на Ленингорскиот округ во дефакто независната Република Јужна Осетија. Градот има 2.000 жители. Руската војска го ослободува градот од грузиската власт на 17 август 2008 и го враќа на јужноосетиската влада.

Ахалгори