Лендуски јазик


Лендуски јазикнило-сахарски јазик од подгрупата на централносудански јазици. Јазикот се зборува од околу 750,000 луѓе во ДР Конго и уште 10.000 луѓе во Уганда.

Лендуски јазик
Зборуван во: ДР Конго Уганда 
Регион: Африка
Вкупно говорници:
Јазично семејство: нило-сахарски
 централносудански
  Лендуски јазик
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2:
ISO 639-3: