Лапил

(Пренасочено од Лапили)

Лапил — термин за класификација тефрата, кој претставува материјал кој се исфрла во воздухот за време на вулканска ерупција или за време на некои метеоритски удари[1] . Лапил на латински значи значи „мали камења“.

Лапили во Килауеа

По дефиниција лапилите се движат од 2 до 64 мм во пречник[2]. Пирокластичната честичка поголема од 64 мм во пречник е позната како вулканска бомба кога се топи, или вулкански блок кога е цврста. Пирокластичниот материјал со честички помали од 2 мм во пречник се познати како вулкански пепел[3][4].

Лапилите се многу честа форма на вулкански карпи, типични за риолитски, андезитски и дацитни пирокластични ерупции, каде што дебели слоеви на лапили можат да се депонираат за време на ерупција. Повеќето лапили се формираат преку акумулација и заварување на полустопена лапил во познат како туф.

НаводиУреди

  1. Bron, K.A. (2010). „Accretionary and melt impactoclasts from the Tookoonooka impact event, Australia“. Во Reimold W.U. & Gibson R.L. (уред.). Large Meteorite Impacts and Planetary Evolution IV. Special Paper. 465. The Geological Society of America. стр. 222. ISBN 978-0-8137-2465-2. Посетено на 22 May 2011.
  2. Fisher, R. V. (1961). „Proposed classification of volcaniclastic sediments and rocks“. Geological Society of America Bulletin. 72 (9): 1409–1414. doi:10.1130/0016-7606(1961)72[1409:PCOVSA]2.0.CO;2.
  3. VHP Photo Glossary: Laplli in USGS Photo Glossary of volcano terms]
  4. How Volcanoes Work

Надворешни врскиУреди