Ланец[1], верига[2] или синџир[3] е низа од поврзани делови, наречени алки, вообичаено направени од метал, слична на јажето според флексибилноста и виткањето, но поцврста и отпорна на притисок. Ланците се разликуваат според намената: едни служат за кревање, прицврстување, врзување, обезбедување; други служат како накит; трети служат за пренос на механичка сила во машините.

Обичен метален ланец
Машински ланец

Ланецот како мотив во книжевноста

уреди
  • „Ланци“ — песна на полската поетеса Вислава Шимборска.[4]
  • „Врзан во ланец“ (англиски: Tied Up In Chain) — песна на новозеландската рок-група Чилс (The Chills) од 1990 година.[5]

Наводи

уреди