Лакшми Бај (19 ноември 1828 - 18 јуни 1858 година[1][2][3]), родена како Маникарника во 1842 година, била кралица на државата Џханси која била дел од Царството Марата и се наоѓала во северно-централниот дел на Индија. Таа била една од водечките фигури на индиското бунтување во 1857 година и за индиските националисти станала симбол на отпорот кон британската власт.

Лакшми Бај
ПретходникРани Рама Бај
НаследникБританска Индија
Роден(а)Маникарника
19 ноември 1828(1828-11-19)
Варанаси, Индија
Починал(а)18 јуни 1858 (29 г.)
Котах ки Серај, близу Гвалиор
ДинастијаМаратска Империја

Таа била образована дома и била понезависна во своето детство од другите на нејзината возраст; нејзините студии вклучувале пукање, јавање и мечување.[4][5]

Хју Роуз коментирал дека Рани Лакшми Бај била "благопријатна, паметна и убава" и дека таа е "најопасниот од сите индиски водачи".[6][7] Дваесет години по нејзината смрт полковникот Малесон напишал во Историјата на индискиот бунт "Што и да се нејзините маани во британските очи, нејзините сонародници секогаш ќе се сеќават дека таа, придвижена од малтретирање во бунт, живеела и починала за својата земја."[8]

Наводи уреди

  1. Jhansi Ki Rani Lakshmibai Biography (gives birth date of 19 November 1835)
  2. Karl E. Meyer & Shareen Blair Brysac (1999) Tournament of Shadows. Washington, DC: Counterpoint; p. 138--"The Rani of Jhansi ... known to history as Lakshmi Bai, she was possibly only twelve in 1842 when she married the .. Rajah of Jhansi ..."
  3. Though the day of the month is regarded as certain historians disagree about the year: among those suggested are 1827 and 1835.
  4. David (2002), p. 350
  5. N.B. Tambe and Sapre are clan names; "Bai" or "-bai" is honorific as is "-ji" the masculine equivalent. A Peshwa in a Maratha state is the chief minister.
  6. David, Saul (2003), The Indian Mutiny: 1857, London: Penguin; p. 367
  7. Ashcroft, Nigel (2009), Queen of Jhansi, Mumbai: Hollywood Publishing; p. 1
  8. Edwardes Red Year: one of two quotations to begin pt. 5, ch. 1 (p. 111); History of the Indian Mutiny was begun by John Kaye but Malleson both rewrote parts of it and completed the work.