Лажни мустаќи се предмет на простетска шминка што се користи во облекување, глума, шпионажа и криминал. Лажните мустаќи се прават на различни начини, но обично се бара од носителот да користи лепило за да ги залепи мустаќите на неговото или нејзиното лице. Некои од нив имаат самолеплива подлога. Национален ден на лажните мустаќи во САД е на 24 февруари, додека меѓународната прослава е на 3 февруари.

Чарли Чаплин како „Скитникот“, 1915 година.

Забележителни носители на лажни мустаќи уреди

Највпечатливите лажни мустаќи на сите времиња најверојатно ги носел Чарли Чаплин за улогата на „Скитникот“. Првично ги носел како средство за маскирање на својата младост за улогата.

Гручо Маркс користел лажни мустаќи за време на неговите години во театарскиот жанр водвиљ и во раните филмови на Браќата Маркс. Сепак, неговата била нацртана на неговата усна со масна боја, без влакна. Во подоцнежниот живот тој ги зголемил своите вистински мустаќи. Тоа, заедно со неговата пура и замавтаните веѓи, биле неговата познато обележје.

Во Дејтон, Охајо, има група што се собира да го прослави носењето на лажните мустаќи. Друштвото за лажни мустаќи на „Gem City“ се состанува месечно за разни настани, некои настани вклучуваат трки на 5 км, игри со Дејтон Бомберс или мештански паради.[1]

За Канзас Сити се вели дека го има премиерниот лажен клуб за мустаќи во Северна Америка. Клубот на лажни мустаќи на Канзас Сити има над 500 членови низ целиот свет, вклучувајќи ги и поглавјата на КЦФМЦ во Чикаго, Солт Лејк Сити и Питсбург од Канзас.

Во детската ТВ-серија од 2000-та година „Во ноќната градина“, господин Понтипин носи лажни мустаќи што му летаат од лицето.

Наводи уреди