Лавовски плоштад (Киев)

Лавовски плоштад (украински: Львівська площа) е плоштад кој се наоѓа во престолнината на Украина, Киев.

Лавовски плоштад
Львівська площа
Карта
Општи податоци
ГрадКиев
ЗемјаУкраина

Плоштадот се наоѓа во реонот Шевченко, меѓу Житомирската улица, улица Воровски и Јарославската улица. Оваа место било користено уште во времето на Киевска Рус, и главно била користена за одбрана на градот.