Кујски дравидски јазик

Овој јазик се зборува во Индија. За истоимениот јазик во Индонезија, видете кујски папуански јазик.

Кујскиот јазик, познат и како кандиски, кондиски, кандаски, кодуски и кујнгаски, е дравидски јазик кој се зборува во Индија, во сојузната држава Андра Прадеш. Јазикот се пишува оријското писмо. Јазикот го зборуваат околу 700.000 Конди. Јазикот е сличен со гондискиот, кувискиот и конданскиот јазик. Бидејќи името на овој јазик е исто со името на еден јазик во Индонезија, кујски папуански јазик, во имињата на овие јазици за потребите на статиите се додадени соодветните придавки од јазичното семејство. Официјалните класификации не користат придавки „дравидски“ или „папуански“ во имињата на јазиците.

Кујски јазик
Застапен воИндија
Говорници700,000  (1997)
Јазично семејство
дравидско
 • централни
  • трелугуско-кујски
   • гондиско-кујски
    • кувиско-кујски
     • кујски јазик
Јазични кодови
ISO 639-3kxu

Фонологија уреди

Согласки[1]
  усни забни ретрофлексни непчани меконепчани глотални
плозивни безвучни p t ʈ   k  
звучни b d ɖ j ɡ  
носни m n ɳ      
апроксимантни ʋ ~ b          
латерални   l        
вевни   ɾ ɽ      
фрикативни   s   (ç ?)   h

Наводи уреди

 1. Krishnamurti, Bhadriraju (2003). The Dravidian languages (null. изд.). Cambridge: Cambridge University Press. стр. 56. ISBN 9780511060373.

Поврзано уреди

Надворешни врски уреди