Кучај е планина во источна Србија меѓу реката Ресава, Злотска Река и Црн Тимок. Припаѓа на групата Карпатско-балкански планини. Има правец на пружање на североисток-југозапад на должина од 40 км. Планината е претежно изградена од шкрилци и варовник.На кучај се наоѓа пространа брезовачка површина на броини карстни полиња (Игриште, Торовиште, Велика и Мала Брезовица). Најголем врв на Кучај е Велика Треста - 1.284м.[1] Кучај се состои од следниве височини Копривно брдо,Јавориште и Малинки.

Кучај
Планини Кучај, Источна Србија, 2011 г.
Највисока точка
Надм. вис.1284 м
Географија
Кучај на карта

Карта

МестоИсточна Србија
Матичен венецКарпати

Наводи уреди