Крушиновидни
Rhamnus cathartica - Köhler–s Medizinal-Pflanzen-255.jpg
Обична крушина (Rhamnus cathartica)
Научна класификација
Царство: Растенија
Оддел: Скриеносеменици
Класа: Дикотиледони
Поткласа: Розиди
Ред: Крушиновидни
Lindl. (1836)
Фамилии

Elaeagnaceae - дафини
Leeaceae - леи
Rhamnaceae - крушини
Vitaceae - лози

Синоними

Rosanae
Urticales

Крушиновидните (науч. Rhamnales) се ред на дикотиледонски растенија. Според Кронквистовиот систем, во него влегуваат следниве фамилии:

Лејата (Leea) може да се вброи во фамилијата Лози. Денес Крушините повеќе не се сметаат за блиски сродници со другите фамилии, па затоа поновите системи ги ставаат во Розовидните (Rosales). Така редот станува Лозовидни (Vitales).

НаводиУреди

НаводиУреди