Кристијан Пецолд

Кристијан Пецолд (германски: Christian Petzold; 1677 - пред 2 јуни 1733) — германски композитор и органист. Роден е во Кенигштајн во 1677 г., а починал во 1733 г. во Дрезден, каде работел како органист.

Пецолд се смета за автор на две композиции од збирката „Тетратка за Ана Магдалена Бах“: познатиот „Менует во г-дур“ (BWV Anh.II.114) и неговото придружно дело, „Менует во г-мол“ (BWV Anh.II.115). Порано се мислело дека нивен автор е Јохан Себастијан Бах, но денешната музикологија, преводена од Ханс-Јоахим Шулце, смета дека тие се дела на Пецолд. Ментуетот во г-дур е каталогизиран како BWV Anh. бидејќи сѐ до денес, дали неговиот вистински композитор е Пецолд или Бах.[1][2][3]

Неговите дела можат да се најдат во многу книги, од рекреативна пијанистика, па сѐ до испитни дела.

НаводиУреди

  1. Wolff, Christoph. „Bach. III. 7. Johann Sebastian Bach. Works“, Grove Music Online, ed. L. Macy (посет. 21 декември г 2006), grovemusic.com (со претплата).
  2. Williams, Peter F.. 2007. J.S. Bach: A Life in Music, p. 158. Cambridge University Press.
  3. Schulenberg, David. 2006. The Keyboard Music of J.S. Bach, p. 448 and elsewhere.