Крзно е збир телесни влакна на нечовечки цицачи. Тоа игра улога на заштитна „облека“ за животните; крзното може да се состои од кратки долни влакна, долги горни влакна и, во некои случаи, средни влакна. Сите цицачи немаат крзно. Крзното се користи заради неговата практична (облека), декоративна и престижна вредност. Освен природните, постојат и имитации на крзна (вештачко крзно) кои се далеку поевтини.

Прошараното крзно од леопард му прави камуфлажа на овој грабливец од заседа.
Крзно од опосум

Крзното како мотив во уметноста и во популарната култура

уреди

Поврзано

уреди

Наводи

уреди
  1. Сања Михајловиќ-Костадиновска, Во кратки црти. Скопје: Бегемот, 2021, стр. 21-22.
  2. YouTube, velvet underground - venus in furs (пристапено на 19.9.2019)