Кремирање е погребна постапка при што се жртвува трупот. Погребните останки најчесто се состојат од пепел и неколку коскени делчиња и забите и најчесто се ставаат во урни. Спалени остатоци од човековото тело. Спротивно на инхумација.[1] Во многу држави, кремацијата главно се врши во крематориумите, но во други држави претпочитаат други методи, како отворена церемонија на небо во Индија и во Непал.

Јавно кремирање во Катманду, Непал

Историја уреди

Кремирање- палење мртви тела. Во Стариот Свет кремирањето се случувало на отворена клада. Го практикувале Грците (кои го сметале за најпогодно за воените херои и за умрените во битка) и Римјаните (меѓу кои станало статусен симбол). Паганските Скандинавци ги кремирале своите мртви. Во Индија овој обичај е многу стар. Во некои азиски земји само одредени луѓе смеат да бидат кремирани (високите лами во Тибет). Христијанството се противело на кремирањето и затоа тоа било ретко во Европа, освен при итни случаи (епидемии и други заразни болести како црната смрт). Повторно се појавило во доцниот XIXвек и било прифатено од протестантите и римокатолиците. Повеќето мртви тела во Европа сега се кремираат. Во САД не е толку популарно. Во современ крематориум, телото е сместено во комор и подложено на интезивна топлина, која го согорува телото до пепел. Пепелта може да се расфрла, закопа или да се чува во урна.

Наводи уреди

  1. Matthews Cremation Division (2006). „Cremation Equipment Operator Training Program“: 1. Наводот journal бара |journal= (help)

Надворешни врски уреди