Краповидни риби

(Пренасочено од Краповидни)
Краповидни
Период: миоцен–денес
Див крап (C. carpio)
Научна класификација
Типски вид
Cyprinus carpio
(Linnaeus, 1758)
Species

19 живи видови
5 можно скорешно истребени
1 фосил

Синоними
  • Mesocyprinus Fang, 1936

Краповидни (Cyprinus)род на риби од семејството крапови. Повеќето видови од родот потекнуваат од источна Азија, додека во Западна Азија и Европа живее само обичниот крап (C. carpio). Овој инвазивен вид е воведен и во многу други региони низ целиот свет.[1] Краповидните се тесно поврзани со некои родови, како што Cyclocheilichthys и Barbonymus. Карашите од западна Евроазија, во кои спаѓа златната рипка (C. auratus ), очигледно не се толку тесно поврзани со краповидните.[2]

Видови уреди

 
Јапонски крап (украсен домашен крап) со разни бои

Следните видови во моментов се препознаваат во родот.[3]

Фосилни видови уреди

  • Cyprinus priscus von Meyer (фосилни видови од миоценска Германија)

Наводи уреди

  1. „Cyprinus carpio“. ISSG. 4 October 2010. Посетено на 26 February 2017.
  2. de Graaf et al. (2007)
  3. Фрезе, Рение и Даниел Поли (уред.) (2017). Видови на родот CyprinusFishBase. February 2017 (англиски)

Користена литература уреди

  • de Graaf, Martin; Megens, Hendrik-Jan; Samallo, Johannis & Sibbing, Ferdinand A. (2007): Evolutionary origin of Lake Tana's (Ethiopia) small Barbus species: indications of rapid ecological divergence and speciation. Anim. Biol. 57(1): 39-48. doi:10.1163/157075607780002069 (HTML abstract)