Овој корисник живее во Македонија.
Овој корисник не ја поддржува
Европската Унија
Овој корисник живее во Србија.


Википедија
Добре дојдовте на корисничката страница на Акад. Игор Јанев
Оваа страница не е енциклопедиска статија. Ако ја најдете оваа страница на место кое не е Википедија, тогаш гледате пресликана страница. Имајте на ум дека е можно страницава да е застарена, а корисникот кому му припаѓа може да нема лична врска со другата страница што не е Википедија. Вистинската страница се наоѓа на http://mk.wikipedia.org/wiki/Корисник:Акад. Игор Јанев.
Кориснички информации за јазици
mk-N Овој корисник зборува македонски како мајчин јазик.
sr-N Матерњи језик овог корисника је српски / srpski.
hr-5 Ovaj suradnik posjeduje profesionalno znanje hrvatskog jezika.
bs-5 Ovaj korisnik ima profesionalno znanje bosanskog jezika.
en-5 This user has professional knowledge of English.
sl-4 Uporabnik govori slovensko skoraj enako dobro kakor prvi jezik.
la-4 Hic usor Latine similiter ac sermone patrio scit et Latinissime conferre potest.
ru-3 Этот участник свободно владеет русским языком.
eo-3 Ĉi tiu uzanto povas komuniki per alta aŭ flua nivelo de Esperanto.
bg-3 Този потребител има задълбочени познания по български език.
fr-2 Cet utilisateur dispose de connaissances intermédiaires en français.
it-1 Questo utente può contribuire con un livello elementare in italiano.
zh-1 这位用户的中文达到初级水平
de-1 Dieser Benutzer beherrscht Deutsch auf grundlegendem Niveau.
el-1 Αυτός ο χρήστης έχει βασικές γνώσεις Ελληνικών.
he-0 משתמש זה אינו מבין עברית (או מבין אותה בקשיים ניכרים).
Овој корисник е Македонец.
Корисници по јазик

КУСО ЗА МЕНЕ уреди

Јас сум човек кои се залага за еднострано раскинување на штетниот и нелегалниот Преспански договор по пат на дипломатска нота до друга страна-Грција, врз основа на членот 53 од Виенската конвенција за правото на договори од 1969 (во врска со раскинување повикувајќи се на Jus Cogens право). Со ова писмо-нота се изразува државна воља за раскинување на Преспанскиот договор поради кршење на основните императивни норми од меѓународното право Jus Cogens право (те. се праќа дипломатска нота како едностран правен акт до друга страна, со предмет раскинување договорот). По праќање на оваа нота до Грција (за раскинување на договорот), се праќа и дипломатската Нота-Известување до ООН за овој правен и политички чекор (те. за раскинот), имајќи предвид дека сведокот во договорот е претставникот на ООН. Истовремено, се праќа и посебна нота со која се бара на Дневен ред на следното Генерално собрание на ОН да се стави како точка на агендата на Собрание на ОН продолжување на членскиот статус на државава по името „Република Македонија" (те. името под кое првобитно аплициравме во ООН 1993).

Причини се бројни, но ке речам само следното:

Самиот Препански договор не е само "штетен" како што најчесто се вели, туку е и нелегален договор, и според меѓународното право, но и според фактот дека е потпишан неовалестено , а потоа и актот за ратификација е парафирам од неовалестеното лице. Со нелегалната домашна (уставна) постапка и фактот дека ова беше познато и на друга страна (Грција) се креирани причини за раскинување на договорот, предвидени во членот 46. од Виенската конвенција за правото на договори од 1969 (те. одредби кои се однесуваат на домашните пропусти, грешки или нелегалности).

ВО ООН, ЗА НАС, ЗБОРОТ "МАКЕДОНИЈА" Е СУСПЕНДИРАН! НИЕ ИМАМЕ ЗАБРАНА (анг. „BAN") ЗА ТЕРМИНОТ "МАКЕДОНИЈА"! ТЕ. АКО КАЖЕШ "МАКЕДОНИЈА" СЕ ПОДРAЗБИРА ДЕЛ ОД ГРЦИЈА!

Имено, според Преспански договор цела службена комуникација и официјално претставување во ООН и специјализираните организации на ОН (односно "системот на организираната меѓународната заедница") мора да е со деноминацијата (ИДЕНТИФИКАЦИОНИ МОДИФИКАТОР (ID modifier) те. префикс) "Северна", во спротивното лажно се претставуваме.

ЗАКЛУЧОК:

Македонија не е рамноправна со другите земји-членки на ОН, те наша држава е правно дискриминирана и по раскинување на Преспанскиот договор, со нота (како едностран правен акт), Генералното собрание на ОН на (следната) седница треба да ја разгледа резолуцијата што бара земјава да го продолжи своето членство во организацијата под (предходно) уставното име „Република Македонија".

Забелешка: Пред потпишвање Преспанскиот договор над 140 членки на ОН не признале под името „Република Македонија". Сега е време овој потенцијал да се искористи во Генералното собрание на ОН.

(За разлика од поим "поништување", кои се врзува за домашното анулирање на актот, поимот "раскинување" по правило се однесува на НАДВОРЕШНО ДИПЛОМАТСКО ДЕЈСТВО, и има мегународноправни последици те. самиот акт еднострано (поретко двострано со ноти) се укинува преку изјава упатена до друга страна-договорничка преку ДИПЛОМАТСКАТА НОТА. Раскинување (НАДВОРЕШЕН АКТ) претставува неопходен правни механизам за анулација на мегународните договори НА МЕЃУНАРОДЕН ПЛАН.)

ОБЈАСНУВАЊЕ:

ЗА ЕДНА ДРЖАВА НЕ Е ПРИФАТЛИВО И НЕ Е ЛЕГАЛНО СПОРЕД МЕЃУНАРОДНОТО ПРАВО БЕСКОНЕЧНО ДОЛГО ВРЕМЕ ДА БИДЕ ПОД ИДЕНТИТЕТСКАТА ЗАБРАНА ОД ТИПОТ „BAN" ВО ООН. ИМЕНО, НИЕ ОД „BAN" ВО ООН МОРА ДА СЕ ОСЛОБОДИМЕ. ВО СПРОТИВНОТО ЌЕ НИ ОСТАНЕ ВЕЧНА СТИГМАТИЗАЦИЈА („ЖИГОСАЊЕ") СО ДЕНОМИНАЦИЈАТА „СЕВЕРНА" ВО ОН И ЦЕЛИОТ СИСТЕМ НА ОРГАНИЗИРАНАТА МЕЃУНАРОДНА ЗАЕДНИЦА. ВАКВАТА ЗАБРАНА („BAN") ОДНОСНО КАЗНА НИЕ КАКО НАРОД И ДРЖАВА НЕ ЗАСЛУЖУВАМЕ И НЕМАМЕ ВИНА ЗА ПОЛИТИЧКО НЕПРИЗНАВАЊЕ ОД СТРАНА НА ЕДНА ДРЖАВА-ЧЛЕНКА НА ООН.