Корејски календар

Корејски календар — традиционален месечево-сончев календар, како и традиционалните календари на другите источноазиски земји. Датуми се пресметуваат од Корејскиот меридијан (135-ти меридијан исток во денешно време за Јужна Кореја), а празниците и фестивалите се засновани во корејската култура.

Употреба

уреди

Грегоријанскиот календар беше официјално усвоен во 1896 година, но традиционалните празници и пресметувањето на возраста за постарите генерации сè уште се засноваат на стариот календар. Најголемиот фестивал во Кореја денес е Сеолал, првиот ден од традиционалната корејска Нова Година. Други важни фестивали вклучуваат Даеборум, исто така, наречен Бореумдал (првата полна месечина), Дано (пролетниот фестивал) и Чусек (Фестивал на жетва месечина), и Самзин (фестивал на отворање пролет). Други помали фестивали вклучуваат Јуду (летен фестивал) и Чилек (монсунски фестивал).

Корејскиот календар е изведен од кинескиот календар. Традиционалниот календар ги означил своите години преку имињата на корејските ера од 270 до 963 година. Потоа името на кинеското време со имиња од корејски ера биле користени неколкупати до 1894 година. Во 1894/1895 година, Месечината беше користена со години, броеше од основањето на династијата Чосон во 1392 година.

Од 1945 до 1961 година во Јужна Кореја, грегоријанските календарски години биле сметани од основањето на Гоџосон во 2333 п.н.е. (сметано како година 1), датумот на легендарното основање на Кореја од Дангун, па според тоа, овие години на Данги биле 4278 до 4294. Оваа бројка беше неофицијално користен со корејскиот месечев календар пред 1945 година, но само повремено се користи од 1961 година, а најмногу во Северна Кореја пред 1997 година.