Конрад Селтис (наречен Протуциј ; * 1 февруари 1459 во Випфелд на Мајна, јужно од Швајнфурт; † 4 Февруари 1508 во Виена , погребан во катедралата Свети Стефан), бил германски хуманист и поет.

Конрад Селтис: Спомен на Ханс Бургмаер Старец , 1507

Името Целтис е направено преку латинизација на презимето Bickel или Pyckell. Прекарот Протуциј потекнува од античкиот грчки збор tykos („длето“), проширен со претставката προ- („пред“).

Творештво (селекција)

уреди
 
Биста во Румесхале, Минхен
 • Ars versificandi carminum, Лајпциг 1486, 1492 година
 • Epitoma in utramque Ciceronis rhetoricam cum arte memorativa nova et modo epistolandi utilissimo, Инголштат 1492 година
 • Де Мундо од Апулеј, Виена 1497 година
 • Carmen saeculare, Виена 1500 година
 • Norinberga, 1495 година
 • Ода на Свети Себалд, Базел 1495 година
 • Oratio in gymnasio Ingolstadio, 1492 година
 • Germania generalis
 • De origine, situ, moribus et institutis Norimbergae libellus, 1502 година
 • Quattuor libri amorum (Amores), Нирнберг 1502 година
 • Лудус Диане и рапсодија, Аугсбург 1505 година
 • Germania illustrata, незавршена
 • Archetypus triumphantis Romae, недовршен
Како издавач
 • Германија од Такит, Виена 1500 година
 • Писанија Хротсвитас фон Гантерсхајм, Нирнберг 1501 година
 • Sodalitas Augustana, заедно со Конрад Петингер

Текстуални изданија, преводи и коментари

уреди
 • Курт Адел (ed. ): Conradi Celtis quae Vindobonae prelo subicienda curavit opuscula. Тојбнер, Лајпциг 1966 (критичко издание)
 • Герхард Финк (Преведувач): Конрад Целтис: "Норимберга". Нирнберг Прес, Нирнберг 2000, ISBN 3-931683-06-0 (вовед и превод)
 • Јоаким Грубер (ед. ): Conradi Celtis Protucii Panegyris ad duces Bavariae. Харасовиц, Висбаден 2003, ISBN 3-447-04697-X (критичко издание со превод и објаснувања)
 • Гернот Мајкл Милер (ед. ): „Germania generalis“ на Конрад Целтис. Истражувања со издание, превод и коментар. Нимејер, Тибинген 2001, ISBN 3-484-36567-6 (критичко издание)
 • Ханс Рупприх (ед. ): Кореспонденцијата на Конрад Целтис. Ц. Х. Бек, Минхен 1934 (критичко издание)