Комино (малтешки: Kemmuna, Comino) е еден од најголемите острови кои ја сочинуваат Република Малта. Комино е населен остров со околу 500 жители и населението го сочинуваат Малтешани. Лево од Комино се наоѓа Коминото. Коминото е многу мал остров кој спаѓа во Комино и е ненаселен. Помеѓу Комино и Коминото се наоѓа познатата „сина лагуна“ која е многу посетена од туристи од секаде.

Комино
Kemmuna
Комино и општината Ајнсилем (Гоцо) на карта на Малта
Географија
Местојужно од Сицилија, Средоземно Море
Архипелагмалтешки острови
Површина3,5 км2
Управување
Демографија
Население4

Островот го добил името по растението ким (Cuminum cyminum) што е мошне распространето на таа почва.