Монсињор д-р Киро Стојанов (Радово, Струмичко, 9 април 1959) — моментен католички бискуп на Скопската бискупија, како и Струмичко-скопски епарх за Католиците од византиски обред во Македонија. Стојанов е првиот католички бискуп од македонска националност по 104 години. Тој се заредил во 1986 година како свештеник, од 1999 до 2005 година бил помошен бискуп на Скопската бискупија со чело на бискупот Јоаким Хербут. Во 2003 година се зачленил во малтешкиот ред.[1]

Киро Стојанов
Епископ на Скопје
ЦркваРимокатоличка црква
Ракоположен2005
ПретходникЈоаким Хербут
Наследникво служба
Лични податоци
Роден9 април 1959
Радово, Струмичко

Наводи

уреди

Литература

уреди
  • Kiro Stojanov: Dialogue based on the foundations that connect us. A contribution toward strengthening relations among the churches and religious communities in Macedonia. In: Journal of Ecumenical Studies 39(2002), Nr. 1-2, S. 73-76.
  • Neue Malteser in Makedonien aufgenommen. In: Malteser Kreuz 2003, Heft 3/4.

Врски

уреди