Киевско-печерска иконописна работилница

Киевско-печерската иконописна работилница (украински: Іконописна школа Києво-Печерської лаври) се наоѓа во Киевско-печерската лавра, во Киев, Украина.

Киевско-печерска иконописна работилница
Іконописна школа Києво-Печерської лаври
Општи податоци
ГрадКиев
ЗемјаУкраина

Иконописното училиште долго време претставувало центар на старата украинска уметност. Својата работа односно основање го имала кон почетокот на 12 век.

Објектот во кој денеска е сместена школата бил изграден во 19 век. Во негова близина се наоѓа Трпезната црква. По револуцијата од 1917 година, во објектот била сместена сликарската школа на ликовни уметници на Украина.