Квења (Quenya) е еден од измислените јазици од фантастичките дела на Џ.Р.Р. Толкин, говорен од Елфите (Elves) (односно „Квенди“ (Quendi), „оние што говорат“).

Квења
Quenya
Создаден одЏ.Р.Р. Толкин
Прилики и употребаИзмислениот свет Арда
ГоворнициГрешка во изразот: Недостасува операнд за -
Причина
има примеси од фински, латински и грчки.
Јазични кодови
ISO 639-2art
ISO 639-3qya

Quenya Example.png

Текст на Квења, напишан со тенгвар и латиница.

Во измислениот свет на Толкин, Квења обично се пишува со азбуката тенгвар, иако порано се пишувала со сарати. Јазикот исто така може да се пишува и на друг начин, како на пример со сиртски букви. И во вистинскиот свет, тенгвар не е многу ретка појава, но јазикот обично се пишува со латинично писмо.