Катедрала Александар Невски (Варшава)

Кармелитската црква (полски: Sobór św. Aleksandra Newskiego) е поранешна црква која се наоѓала во Варшава, Полска.[1] Црквата била изградена во 1912 година, во времето кога овие простори биле под контрола на Руската Империја. Нејзин архитект е Леон Беноис. Катедралата била срушена во времето на Втората полска република по само 15 години постоење, главно поради негативните контации кон соседот Русија.[2]

Катедрала Александар Невски
Sobór św. Aleksandra Newskiego
Александро-Невский собор в Варшаве
Поглод кон црквата
Основни податоци
МестоВаршава, Полска
Духовно-организациски статускатедрала, црква

Наводи Уреди