Карл Шуман

германски атлета

Карл Шуман (12 мај 1869 - 24 март 1946) бил германски спортист кој со 4 златни медали бил најуспешниот спортист на првите модерни олимписки игри, одржани во Атина во 1896 година.

Карл Шуман (во средина) со своите партнери од тимот Алфред Флатов (лево) и Хеман Вајнгертнер (десно)

Карл Шуман се родил во Минстер. Тој бил член на моќната германска гимнастичка репрезентација на игрите. Шуман освоил златни медали во разбој и вратило во тимска конкуренција и во прескок. Исто такла се натпреварувал во поединечна конкуренција во разбој, коњ со рачки и кругови, но немал некој позначителен успех. Има податок според кој, тој завршил петти во дисциплината кругови.

Покрај својот успех во гимнастика, Шуман остварил успех и во борење освојувајќи го златниот медал во Грчко-римски стил.

Карл Шуман се натпреварувал и во кревање тегови и атлетика. Во атлетика, се натпреварувал во конкуренција на 9 атлетичари во скок во далечина, но според некој несигурен извор на податоици не се пласирал помеќу најдобрите 4. Петти бил во трискок, а во фрлање ѓуле завршил помеќу последните 3 натпреварувачи од 7 колку што се натпреварувале.

Карл Шуман починал во Берлин на 24 март 1946.

Надворешни врски

уреди