Карин Хансдотер

Катарина „Карин“ Хансдотер (1539–1596) била кралска љубовница на шведскиот крал Јован III за време на неговото време како принц и војвода од Финска во 1555–1562 година.

Грбот на Катарина Хансдотерс

БиографијаУреди

Карин Хансдотер била ќерка на лутеранскиот свештеник Ханс Класон Кокеместер, поранешен монах од Доминиканскиот ред, и неговата сопруга Ингеборг Акесдотер, поранешна калуѓерка и вонбрачна ќерка на грофот Аке Хансон Тот. Нејзиниот татко го напуштил монашкиот живот по шведската реформација и станал лутерански свештеник во Стокхолм, но ја изгубил функцијата поради прељуба.

Кралска љубовницаУреди

Карин Хансдотер добила позиција во домаќинството на кралицата Кетрин Стенбок, каде што го запознала принцот Џон. Во 1555 година, принцот Џон добил сопствено домаќинство, а Карин ја напуштила својата позиција кај должникот на кралицата и станала официјална чувана љубовница на Џон со одобрение на нејзиниот старател. Во 1556 година, го придружувала Џон кога тој ја напуштил Шведска во замокот Або во неговото Војводство Финска, каде што таа живеела со него како негова домаќинка и центар на неговиот двор. Таа била наречена „Нашата милосрдна дама“ и ѝ било дадено сопствено домаќинство со свои слугинки, а исто така ги донела и своите роднини и пријатели во своето домаќинство.[1] Таа го следела до Арбога на неговото патување во Англија во 1559 година и живеела со него во Стокхолм во 1560-61 година. Двојката имала четири деца.

Во 1562 година, врската помеѓу Карин и Џон била прекината во очекување на неговиот брак со Кетрин Јагелоника од Полска. Во октомври 1562, на Карин и биле доделени неколку имоти во Финска, особено Веекси Манор во Кангасала, и се оженила со благородникот Клас Андерсон Вестгете (1565), доверлив придружник на Џон. Таа добила голем мираз од Џон и се повлекла во домот на нејзиниот нов сопружник, Вик во Биркала. Забележано е дека таа ги оставила своите најстари деца со Џон, но двете најмлади ја следеле кај Вик, како и нејзината мајка, која очигледно живеела со неа.[1]

Подоцнежниот животУреди

Во 1563 година, војводата Џон се побунил против неговиот полубрат, кралот Ерик XIV и нејзиниот сопруг му се придружил. Поразот на бунтот на Џон резултирал со тоа што Џон и неговото семејство (вклучувајќи ги нејзините две најстари деца со него) биле затворени и со погубување на нејзиниот сопружник за предавство за неговиот дел во бунтот. Карин, вдовица и напуштена, останала сиромашна откако нејзиниот дом бил ограбен, меѓутоа, Ерик XIV ѝ го вратил имотот следната година.[1]

Кога Џон го наследил тронот како крал по депонирањето на неговиот брат во 1568 година, тој ѝ доделил неколку дополнителни имоти, што ја направило прилично богата. Во 1572 година, Карин се омажила за кралскиот службеник Ларс Хенриксон Хордел (р. 1591 година). Нејзиниот нов сопруг бил облагороден од Џон III во 1576 година, под услов „отсега натаму верно и вредно да постапува кон Пресветата Дама и кон двете наши потомци“.[1] Последователно на тоа, нејзиниот сопруг добил канцеларија, а нејзиниот син бил именуван како гувернер на замокот Або, а нејзините деца со Џон III биле облагородени во 1577 година, а нејзината ќерка Софија станала дама во чекање на принцезата Елизабета од Шведска. Од 1580 година, поради канцеларијата на нејзиниот сопружник и син, Карин можела да се врати во замокот Або и повторно да стане негова домаќинка и дама на нејзиниот двор таму. Таа имала старателство над нејзините внуци од нејзината ќерка Софија по смртта на Софија во 1585 година сè додека не биле однесени во Шведска во 1589 година.

Кога останала вдовица во 1591 година, Карин се пензионирала на својот имот, каде што била соседка на соборената кралица Карин Мансдотер, која живеела во имотот до нејзиниот. Карин починала во 1596 година за време на големиот фински селански бунт и умрела непосредно пред бунтовниците да стигнат и да го ограбат нејзиниот имот.

Деца и семејствоУреди

Карин и Џон имале четири деца:

 • Софија Јохансдотер Гиленхилм (1556–1583) - која се омажила за Понтус Де ла Гарди (р. 1585),
 • Август Јохансон Гиленхилм (1557-1560),
 • Јулиус Јохансон Гиленхилм (1559–1583),
 • Лукреција Јохансдотер Гиленхилм (1560–1585).

Карин и нејзиниот прв сопруг Клас имале едно дете:

 • Брита Класдотер Вестгете (околу 1563–1620) - која се омажила за Карл Стенбок (р. 1609).

Карин и нејзиниот втор сопруг Ларс имале едно дете:

 • Ана Ларсдотер Хордел (1573–1646) - која се омажила за Ханс Мартенсон Боије (р. 1617).

Надворешни врскиУреди

НаводиУреди

 

 • Ларсон, Ларс-Олоф (2005). Арвет по Густав Васа. Стокхолм: Призма.ISBN 91-518-4773-6
 • Gadd, Pia: Frillor, fruar och herrar - en okänd kvinnohistoria Falun 2009
 • Ериксон, Ларс (2004). Свенска кектар. Лунд: Историски медиуми.ISBN 91-89442-52-0ISBN 91-89442-52-0
 • Стур Арнел: Карин Мансдотер, Валстром и Видстранд, Стокхолм 1951 година. ISBN.
 1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Gadd, Pia: Frillor, fruar och herrar - en okänd kvinnohistoria Falun 2009