Каракачанско куче


Каракачанското куче или Бугарскиот овчарски пес е нова раса на кучиња, создадена во Бугарија во последните 10 години[1] . Расата е призната во 2009 година од FCI како дел од расата SOUTHEASTERN EUROPEAN SHEPHERD (Ciobanesc Romanesc de Bucovina) под покровителство на Романија и Србија. Кучињата се карактеризираат со џиновски раст, густо крзно, избалансиран карактер и верност кон сопственикот.

Каракачанско куче
Karakatschan.jpg
каракачанско куче
Други називи Каракачанско куче, бугарски овчарски пес
Потекло Flag of Bulgaria.svg Бугарија
Особености
куче (Canis lupus familiaris)

НаводиУреди