Канурскиот е јазик кој се зборува од 4 милиони луѓе во Нигерија, Нигер, Чад и Камерун, како и помаи групи во јужна Либија и дијаспората во Судан. Припаѓа на западните сахарски јазици.

Канурски јазик
Застапен воНигерија, Нигер, Чад, Камерун
ПодрачјеЗападна Африка
Говорници4 милиони  
Јазично семејство
Јазични кодови
ISO 639-1kr
ISO 639-2каu
ISO 639-3Разни:
kau — Канури
knc — централноканурски
kby — Манга-канурски
krt — Тумари-канурски
bms — Билма-канурски
kbl — Канембуски


Географска области

уреди

Канурскиот јазик е најмногу зборуван околу Чад Езерото и во Нигерија, Нигер, Чад и Камерун.

Дијалекти

уреди

Етнологијата го развија Канурскиот јазик на помали лингвистички дијалекти како:


Пишуван Канури

уреди

Канурскиот јазик го користи аџамското писмо на арабицата.

Азбука

уреди

a b c d e ǝ f g h i j k l m n ny o p r ɍ s sh t u w y z

Надворешни врски

уреди

Извори

уреди