Канал Одра-Хафел

Каналот Одра-Хафел близу Еберсвалде

Каналот Одра-Хафел (германски: Oder-Havel-Kanal) е германски канал изграден помеѓу 1908 и 1914, првично познат како Канал Хоенцолерн. Заедно со водениот пат Хоензатен-Фриксталер, Одерхалтунг и Шветер Кверфарт го создавале водениот пат Хафел-Одра. Води од градот Цедиња, близу градот Шчеќин на реката Одра помеѓу Германија и Полска до Хафел, притока на Елба, близу Берлин. Долг е 82,8 километри и 33 метри широк.

Надворешни врскиУреди

Координати: 52°52′N 14°02′E / 52.867° N; 14.033° E / 52.867; 14.033