Камера е направа што се користи за земање слики (обично фотографии), или поединечно или во одредена секвенца, со или без звук, како што е случајот со видеокамерите. Името потекнува од камера опскура, латински за „темна просторија“, ран механизам за проектирање слики во кој цела просторија функционира како внатрешност на современата фото камера, освен што во тоа време нема начин да се снима сликата без таа рачно да се прати. Камерите можат да работат со визуелен спектрум или други порции од електромагнетниот спектрум.

Камера

Камерата како тема во уметноста и во популарната култура

уреди
  • Ацтечка камера“ (англиски: Aztec Camera) — шкотска рок-група.[1]
  • „Камера“ (англиски: Camera) — песна на американската рок-група Р.Е.М. (R.E.M.) од 1984 година.[2]

Наводи

уреди