Видеокамера[1] (погрешно: видео камера, видео-камера) — електронски уред што фаќа и снима движечки слики една по една. Секој кадар е снимен како низа хоризонтални линии, чиј број го одредува основниот видлив квалитет на сликите.[2] За првпат, зборот „видеокамера“ почнал да се користи во однос на ситните рачни телевизиски камери направени за снимање домашно видео на видеоснимач.[3]

Видеокамерата Canon HG10

Наводи

уреди
  1. „видеокамера“Дигитален речник на македонскиот јазик
  2. „Definition of video camera“. PCMAG (англиски). Посетено на 2023-11-14.
  3. Williams, J. B. (2017). The Electronics Revolution: Inventing the Future. Springer. стр. 245–8. ISBN 978-3-319-49088-5.

Надворешни врски

уреди