Калихора (месечина)

месечина на Јупитер

Калихора /kəˈlɪkɒr/, исто така познато како Јупитер XLIV, е природен сателит на Јупитер[1]. Откриен е од тим астрономи од Универзитетот на Хаваи предводен од Скот С. Шепард во 2003 година. .

Калихора
Откривање
ОткривачСкот С. Шепард и сор.
Откриено2003
Ознаки
Изговор/kəˈlɪkɒr/
Наречена по
Καλλιχόρη Kallichorē
S/2003 J 11
Орбитални особености 
24.043.000 км
Занесеност0.264
−764.7 days
319.4°
Наклон165.5°
41.5°
18.5°
Месечина наЈупитер
Физички особености
Среден пречник
2 kм
23.7

Калихора има пречник од околу 2 километри и кружи околу Јупитер на просечно растојание од 23.112.000 km за 717.806 дена, на наклонетост од 165° кон еклиптиката (164° до екваторот на Јупитер), во повратно насока и со ексцентричност од 0,2042.

Името го добила во март 2005 година по нимфата Kallichore.

Калихора припаѓа на Групата Карме, составена од неправилни повратни месечини кои кружат околу Јупитер на растојание меѓу 23 и 24 Gm и на наклон од околу 165°.

Наводи

уреди