Калина Дупка

Калина Дупка е македонска пештера која се наоѓа на планината Бистра, во близина на селото Лазарополе. Се состои од еден меандерски канал со должина од околу 300 метри. Во нејзиниот почетен дел истражувана е рецентната пештерска фауна, при што е пронајден ендемски претставник Troglophilus Lazaropolensis.[1] Според категоризацијата на пештерите во Македонија, Калина Дупка спаѓа во категоријата Значајни пештери[2]

Калина Дупка
МестоЛазарополе на Бистра, Македонија Македонија
Должина300 m
Тешкотијарелативно тешка
Пристап1

НаводиУреди

  1. Cvijić, Jovan; Radomir D. Lukić (1982) (на српски). Naučno delo Jovana Cvijića. Srpska akademija nauka i umetnosti. 
  2. Колчаковски, Д. (1993). Категоризација на позначајните пештери во Република Македонија. Екол. Зашт. Живот. Сред., Кн. 1, Бр. 1. Скопје