Калачки јазик

Калачкиот јазик или познат како катласки јазиккардофански јазик од подгрупата на катласки јазици. Овој јазик е сроден со тимаскиот јазик. Јазикот има два дијалекта, и тоа: катласки и џилудски дијалект.[1]

Калачки јазик
Застапен воСудан
Говорници14.000 во 1984  
Јазично семејство
Јазични кодови
ISO 639-3kcr

НаводиУреди

ПоврзаноУреди