Калакмул е име на еден од најголемите мајански градови. Се наоѓа во Мексико, поточно во сојузната држава Кампече, во џунглите на Басенот Петен, 30 километри од гватемалската граница.

Антички мајански град Калакмул, Кампече
светско наследство на УНЕСКО
Критериумкултурен: i, ii, iii, iv
Навод1061
Запис2002 (26-та заседание)

Калакмул бил главен центар на мајанската велесила. Градот бил центар на голем регион . Се утврдило дека во градот живееле околу 50.000 луѓе. Во наоѓалиштето се наоѓаат околу 6.750 антички градби, од кои најголема е пирамидата. Пирамидата е висока околу 55 метри и е највисока мајанска пирамида.

Поврзано уреди