Терминот Ич оглан („Момче од внатрешната палата“) се однесува на момчињата слуги или страници кои биле земени од христијански родители на Балканот и преобратени, според системот данок во крв во рамките на Отоманското Царство, и кои работеле во Ендерун односно Внатрешната палата, еден од трите дела на палатата Топкапи во Истанбул. Со други зборови, тие биле слугите на Внатрешната палата, персоналот што служел во приватните станови на султанот и неговото семејство.

Ич Оглан од книгата за костими Раламб, 17 век

Истиот термин се користел и за одредени членови на јаничарите.

Тие биле обучени да бидат дворјани при што многумина по потекло биле Албанци. [1]

Наводи уреди

  1. Skendi, Stavro (1967). The Albanian national awakening. Princeton: Princeton University Press. стр. 21. ISBN 9781400847761.