Отвори го главното мени

Итонамајскиот јазик (Itonama) е скоро изумрен изолиран јазик кој се зборува во амазонските долини во Боливија. Јазичарот Гринберг го класифицирал јазикот како дел од паезанските јазици, но сепак јазикот сè уште се смета за изолиран јазик. Според уставот на Боливија, јазикот е еден од официјалните јазици во државата.

Итонамајски јазик
Застапен воБоливија
Говорници<5  
Јазично семејство
Писмолатиница
Статус
Службен воБоливија
Јазични кодови
ISO 639-3ito

ФонологијаУреди

СамогласкиУреди

предни централни задни
високи i ɨ u
средни e ɵ
ниски a

Дифтонзи: /ai au/.

СогласкиУреди

билабијални алвеоларни посталвеоларни непчени меконепчени глотални
стопирачки чисти p t k ʔ
ејективни
звучни b d
африкативни Plain
ејективни tʃʼ
фрикативни s h
носни m n
латерални l
вевни ɾ
полу-самогласки w j

НаводиУреди

ПоврзаноУреди

Надворешни врскиУреди