Институт за тутун - Прилеп

Институтот за тутун во Прилеп е научен институт во областа на тутунопроизводството. Претставува членка на универзитетот „Св. Климент Охридски“.

Институт за тутун - Прилеп
Основан1924
МестоПрилеп, Македонија
tip.edu.mk

Одделенија уреди

Во рамките на институтот постојат повеќе одделенија:

  • Одделение за агротехника на тутунот
  • Одделение за заштита на тутунот од болести, штетници и плевели
  • Одделение за хемија на тутунот, тутунскиот чад, резидуи од пестициди и биохемија
  • Одделение за генетика, селекција и семеконтрола
  • Одделение за технологија, ферментација и фабрикација
  • Одделение за економско планирање и програмирање

Последипломски студии уреди

Како членка на Универзитетот Св. Климент Охридски-Битола, Институт за тутун - Прилеп организира последипломски студии и тоа за:

  • Производство на тутун
  • Обработка и преработка на тутун

Директори на институтот уреди

Список на директори на институтот:[1]

Наводи уреди

  1. Б. Најдоски, м-р Јован (1984). Институт за тутун - Прилеп - 60 годишен јубилеј. Прилеп: Институт за тутун - Прилеп. стр. 7.

Надворешни врски уреди