Инканијамба (англиски: Inkanyamba) е легендарно суштество кое наводно живее во езерото кај водопадот Ховик во близина на градот Питермарицбург во покраината Квазулу-Натал во Јужна Африка. Племињата Зулу веруваат дека ова е голема змија со глава на коњ. Најмногу се појавува на лето. Се верува дека Инканијамбиниот гнев го предизвикува дождот. Криптозоолозите веруваат дека ова би можело да биде голема јагула[1][2].

Наводи уреди

  1. http://www.getawaytoafrica.com/content/magazine/features/feature.asp?id=909 Архивирано на 13 јануари 2006 г. - Getaway Magazine accessed 18 June 2007
  2. Inkanyamba - African Legend. Novel by Tharina Strauss. Published in 2010 by Tekskor, P O Box 28378, Danhof, Bloemfontein, 9300.