Индијанскиот борец (филм од 1955)

„Индијанскиот борец“ (англиски: The Indian Fighter) – американски филм од 1955 година, во режија на Андре де Тот. Главните улоги ги толкуваат: Кирк Даглас, Елза Мартинели и Волтер Матау.[1]

Синопсис уреди

По завршувањето на граѓанската војна, Џони Хокс се враќа во индијанското племе на Сијуксите кое го предводи Црвениот Облак. Во меѓувреме, ќерката на поглаварот созреала во млада жена. Во потрага по злато, во индијанската земја доаѓаат бескрупулозните трговци со виски. Хокс го спречува воениот судир така што го убедува Црвениот Облак да склучи примирје со трговците. Следејќи го караванот за време на неговото патување низ индијанската земја, Хокс оди да се сретне со ќерката на поглаварот, но тогаш започнува вооружен судир кој ја загрозува блиската тврдина...

Наводи уреди