Индиски технолошки институти

Предлошка:ПолКарта+9

Индиските технолошки институти (ИИТ од англиски: Indian Institutes of Technology (IIT)) се автономни јавни технички и истражувачки универзитети во Индија. Тие се едни од најпочитуваните технолошки институти во светот.[1] ИИТ беа основани и се водат според Законот за технолошки институти од 1961 година, кој ги прогласил за институти од национално значење и им ги дал правата, обврските и рамките на делување.[2] Законот за технолошки институти од 1961 година набројува 23 институти.[3] Секој ИИТ е автономен, но поврзан со останатите преку заеднички совет. Советот на ИИТ ја раководи администрацијата на институтите. Индискиот министер за развој на човечкиот капитал е ex officio претседавач со Советот на ИИТ.[4] Во 2018 година, вкупниот број на отворени места за додипломските програми беше 11.279.[5] Единствен услов за упис е положен Заеднички уписен испит напредено ниво.[6]

Наводи уреди

  1. May 17, TNN / Updated; 2016; Ist, 13:00. „More IIT seats possible this year | India News - Times of India“. The Times of India (англиски). Посетено на 2020-06-21.CS1-одржување: бројчени имиња: список на автори (link)
  2. „Wayback Machine“ (PDF). web.archive.org. 2013-12-03. Архивирано од изворникот на 2013-12-03. Посетено на 2020-06-21.CS1-одржување: бот: непознат статус на изворната URL (link)
  3. „Problem of plenty: As IITs multiply, the brand value diminishes“. Hindustan Times (англиски). 2015-06-28. Посетено на 2020-06-21.
  4. „Structure | www.iitsystem.ac.in“. www.iitsystem.ac.in. Посетено на 2020-06-21.
  5. Jun 11, Nirupa Vatyam | TNN |; 2018; Ist, 05:55. „IIT success kiss from 2 Telugu powerhouses | Hyderabad News - Times of India“. The Times of India (англиски). Посетено на 2020-06-21.CS1-одржување: бројчени имиња: список на автори (link)
  6. „JEE(Advanced) 2020, Official Website“. jeeadv.ac.in. Архивирано од изворникот на 2021-12-13. Посетено на 2020-06-21.