Индиски леопард
Leopard 2.JPG
Научна класификација
Царство: Животни
Колено: Хордати
Класа: Цицачи
Ред: Carnivora
Семејство: Felidae
Род: Panthera
Вид: P. pardus
Подвид: P. p. fusca
Триномен назив
Panthera pardus fusca

Индискиот леопард (Panthera pardus fusca) е подвид на леопард кој живее на индискиот потконтинент, најмногу во Индија.

Распространетост и живеалиштеУреди

Индискиот леопард е распространет низ целиот потконтинент, вклучувајќи и граничните региони на Непал, Бутан, Бангладеш, Пакистан и јужна Кина. Живеалиштето варира од суви листопадни шуми, пустини, тропски дождовни шуми и северните борови шуми.

ОпасностиУреди

И покрај неговата голема распространетост, на индискиот леопард му се закануваат неколку опасности. Животното го дели живеалиштето со други видови како азиски лав, бенгалски тигар, мечка, волк, азиски слон, хиена и диви кучиња. Овие животни можат да убијат младенчиња на леопард, а лавовите и тигрите можат да нападнат дури и возрасна индивидуа. Покрај неговите природни непријатели, главна закана претставуваат и луѓето. Веќе со години, овој вид е загрозен како последица на уништувањетоа на природното живеалиште и ловот. Во некои делови во Индија, леопардот живее во близина на човечки населби. Поради достапноста, тој ја напаѓа стоката што доведува до конфликт меѓу леопардите и луѓето. За да се избегнат овие проблеми, индиското министерство за шуми редовно поставува стапици во потенцијално конфликтните региони. Доколу леопардот се фати во стапицата, тој потоа е пуштен во соодветна средина.

ГалеријаУреди

НаводиУреди

  1. Cat Specialist Group (2002). Panthera pardus. Црвен список на загрозени видови на МСЗП. Верзија 2007. Меѓународен сојуз за заштита на природата. конс. 12 август 2008.  (англиски) Податоците содржат и објаснувања за конзервацискиот статус на овој вид.

Надворешни врскиУреди