Мачки

(Пренасочено од Felidae)
Felidae
Период: доцен олигоцен - денес
Acinonyx jubatus
Научна класификација
Царство: Animalia
Колено: Chordata
Класа: Mammalia
Ред: Carnivora
Подред: Feliformia
Семејство: Felidae
(G. Fischer de Waldheim, 1817)
подфамилији

Acinonychinae
Felinae
Pantherinae
Machairodontinae
Proailurinae

Мачки (лат. Felidae) — семејство на цицачи од редот Ѕверови (Carnivora). Видовите од ова семејство се среќаваат во Африка, Азија, Европа, Северна и Јужна Америка и една мачка воведе во Австралија.

Таксономија

уреди

Семејство Felidae

Наводи

уреди
  1. род Acinonyx број научници сместени во потсемејството Felinae

Надворешни врски

уреди