Илинденски денови

(Пренасочено од Илинденски Денови)
За други значења на поимот Илинден видете на појаснителната страница

Илинденски деновимакедонски фестивал на народни песни и игри[1] кој се одржува во Битола. Покровител на фестивалот е Собранието на Македонија, но и Министерството за култура кое учествува со финансиска поддршка. Фестивалот досега се одржал 39 пати (2009).[2] Фестивалот има 4 фестивалски денови од кои на последниот се доделуваат награди од страна на стручно жири во повеќе категории. Традиционално фестивалот започнува на 29 јули, а завршува на 1 август.

Илиденски денови (1972 г.)

Галерија уреди

Наводи уреди

  1. Апостолски, Михаило (1981). Фолклорот и етнологијата на Битола и Битолско: материјали од научниот собир одржан во Битола 30-31 мај 1980 година. Македонска академија на Науките и Уметностите.
  2. „Илинденски денови" во Битола по 39-ти пат“. Кајгана. 29 јули 2009. Архивирано од изворникот на 2010-03-27. Посетено на 2010-06-13.

Надворешни врски уреди