Изработувач за монтирање

Изработувачот за монтирање — одговорен за создавање на структури наречени држачи за објекти кои се користат за да се обезбеди ненаметлива физичка поддршка, стабилност и безбедност на предметите додека се изложени, складирани или транспортирани во музеи, уметнички галерии, библиотеки, архиви, ботанички градини или друго. културни институции. Заштитата и долгорочното зачувување на објектот е клучна цел на креаторите на монтирање. Ова се постигнува преку внимателен дизајн, избор на материјали и производствен процес кој ненамерно нема да му наштети на објектот, и внимателен процес на вградување на објектот на неговото место на изложбата. Професионалци во оваа област можат да бидат вработени директно во институција, да бидат независни изведувачи или да работат како дел од поголеми дизајнерски фирми за изложби на културни институции.

Производителот за монтирање заварува нова монтажа

Одговорности и должности

уреди
 
Декоративни златни држачи

Примарната одговорност на изработувачот е да обезбеди безбедни и стабилни структурни потпори (исто така наречени држачи, држачи или арматури) за широк спектар на културни материјали како што се мебел, керамика, слики, скулптури, облека, накит, авиони и машини. Да се постави во складиште, да се транспортира на друга локација или на изложба. Обезбедувањето форма и стабилност го ублажува стресот на кој е поставен предметот, „со тоа се спречува изобличувања, туткање и евентуално структурно оштетување“.[1] Успешната монтажа ќе ги спречи предметите да се движат во случај кога изложбеното куќиште на објектот ќе се судри или на друг начин ќе се наруши неговата положба, покрај тоа што ќе им овозможи на посетителите да го гледаат и интерпретираат објектот на нов и ненаметливи начини. Објектот треба да биде предмет на вниманието на гледачот, а не неговата монтажа, овозможувајќи му што поголем визуелен пристап.

Креаторите за монтирање работат со два вида држачи; прилагодени држачи и генерички држачиː

Прилагодените држачи се специјално создадени за точните димензии, тежина и сите специфични проблеми со стабилноста или поддршката како одговор на зачувувањето и зачувувањето на одреден објект. Видот и дизајнот на секоја прилагодена монтажа се одредуваат и од буџетот и вештината на изработувачот на монтажата.

Генеричките монтирања бараат само груби мерења на објектот. Овие општи или префабрикувани полици, држачи или обрасци за поставување на предмети може да се купат од музејски или архивски компании за снабдување.[2]

Изработувачите на монтирање соработуваат со регистраторите, дизајнерите на изложби, кураторорите, техничарите за осветлување и монтерите за да развијат или да избираат држачи за секој објект што ќе биде прикажан на изложбата. Изработувачите за монтирање, исто така, работат „тесно со конзерваторите за да ги научат силните и слабите страни на предметите и да најдат безбедни материјали за изработка“.[3] Некои видови материјали може да вклучуваат ливчиња, картон, брановидна пластика како што се коропласт, филц (полиестер или акрилик), пена од пена, (Gatorboard), муслин, плексиглас и некои метали како што се месинг и челик.[4] Дополнителни материјали може да вклучуваат алуминиум, нерѓосувачки челик, акрилик и смола.[5]

 
CF-104 Starfighter поставен како споменик пред канадскиот музеј за наследство на воени авиони.

Знаења, способности и вештини

уреди

Откако ќе размислат и донесат заклучок кој материјал е најсоодветен за некој предмет, производителите за монтирање потоа изработуваат монтажа според спецификацијата на објектот користејќи рачни алатки и општата продавница за опрема. Изработувачите за монтирање мора да бидат запознаени со многу различни избори за лемење и заварување, пили, браници и брусилки и да бидат вешти во нивната употреба. Алатките кои се поспецифични за изработката на основните држачи вклучуваат пила за ленти, самостоечка или со горна преса за дупчење, комбинациона брусалка на диск и вакуум со минимум филтер од 5 микрони или ХЕПА филтер.[5]

Некои производители за монтирање се специјализирани за специфичен медиум како што се метал или пластика. Сите треба да имаат познавања за ракување со артефакти, да имаат работно разбирање од хемијата, физиката, механиката и да бидат експерти во областа на решавање проблеми и управување со алатките и предметите.[6] Изработувачите на држачи се опишани дека имаат вештини на „златарџии, заварувачи, фабрикувачи, машинисти и ковачи - за уметнички дела“.[7] Други вештини кои можеби ќе бидат потребни вклучуваат столарија, обработка на метал, искуство со програми за дизајн со помош на компјутер, сликање и моделирање.

Образование, обука, искуство

уреди

Креаторите за монтирање доаѓаат од широк спектар на професионални и образовни средини. Поединци кои сакаат да станат монтирачи имаат искуство во дизајнирање, изработка и блискост со ракување со предмети. Ефективните комуникациски вештини и способноста за работа и сами и во тим се исто така многу пожелни. Креаторите на држачи може да имаат диплома за уметности, диплома за ликовни уметности или диплома за наука за ликовни уметности, студиска уметност, конзервација, дизајн или индустриски уметности од акредитиран универзитет.[8] Спротивно на тоа, поединците може да имаат техничка позадина, како на пример во градежништво или поправка на автомобили.[9] Курсеви за континуирана едукација, работилници и симпозиуми за изработка на монтирање се достапни преку различни културни институции како што се Центарот за заштита на северните држави, Колеџот за уметност и дизајн Коркоран, Канадскиот институт за конзервација и Теренскиот музеј за природна историја.

Професионални организации

уреди

Изработувачите за монтирање имаат членство во различни професионални организации како што сеː Подготовка, ракување со уметност, Информативна мрежа за грижа за колекции (PACCIN), Меѓународната конвенција за транспортери на изложби и ликовна уметност (ICEFAT) и Националната асоцијација за музејски изложби (NAME) со цел да останат актуелни со професионалните најдобри практики и да имаат пристап до широка информативна мрежа на колеги.

Комитетот за професионален интерес на Американската алијанса на музеи, PACCIN е посветен на изградбата на мрежа од информации и ресурси во музејската индустрија достапни за образовен дијалог на професионалци заинтересирани за високите стандарди на уметност и ракување со артефакти. Областа на фокус на овие стандарди вклучуваат пакување, гајба, испорака, инсталација, изработка на монтирање, местење, изработка на изложби, можности за вработување во образованието, како и тековни ажурирања на индустријата за тековната техничка и материјална употреба“.[10]

Меѓународната конвенција на транспортери за изложби и ликовни уметности е домаќин на „Годишни конвенции каде што членовите се среќаваат за да разменат идеи и да воспостават односи со соработници ширум светот во областа на пакување, превоз и препраќање уметнички дела, артефакти и антиквитети“.[11]

Комитетот за професионални интереси на Американската алијанса на музеи, фокусот на NAME исто така, работи на застапување на важноста на изложбите и „промовирање на совршеност и најдобри практики, идентификување трендови и неодамнешни иновации, обезбедување пристап до ресурси, промовирање на професионалниот развој и негување лидерство“ на членство од над 800 музејски професионалци.[12]

Поврзано

уреди

Наводи

уреди
  1. Buck, Rebecca A.; Gilmore, Jean Allman (2010). Museum Registration Methods. Washington, D.C.: The AAM Press, American Association of Museums. стр. 310. ISBN 978-0-8389-1122-8.
  2. „Mounts“. Northern States Conservation Center. Northern States Conservation Center. Посетено на 24 February 2014.
  3. „National Museum of the American Indian“. Smithsonian Institution, Washington, D.C. 2014. Посетено на February 23, 2014.
  4. „Materials“. Preparation, Art handling, Collections Care Information Network. PACCIN.
  5. 5,0 5,1 „Mountmaking Tools and Materials“. AIC Wiki. American Institute for Conservation of Historic and Artistic Works.
  6. „Mountmaker Position“. Sanders Museum Services. Sanders Associates. Посетено на 25 February 2014.
  7. Reese, Carrie. „Meet Phillip Brutz – Mount Maker“. The Cleveland Museum of Art Blog. Cleveland Museum of Art. Посетено на 24 February 2014.
  8. „Sr. Mountmaker“. The J. Paul Getty Trust. 2014. Посетено на February 23, 2014.
  9. „Day in the Life - Mount Maker“. YouTube. Denver Art Museum. Посетено на 25 February 2014.
  10. „About PACCIN“. PACCIN. Preparation, Art handling, and Collections Care Information Network.
  11. „About ICEFAT“. ICEFAT - International Convention of Exhibition and Fine Art Transporters. International Convention of Exhibition and Fine Art Transporters. Архивирано од изворникот на 2014-11-22. Посетено на 2014-04-30.
  12. „What is NAME?“. NAME - National Association for Museum Exhibition. National Association for Museum Exhibition.

Надворешни врски

уреди