Игор Киров е македонски кореограф и балетан.

ЖивотописУреди

Игор Киров е роден во Штип, но живее во Дрезден, Германија.

КариераУреди

Игор Киров има настапувано во поголем број претстави, како активен танчер а моентално е посветен на кореографија.

Тој го поставил перформансот „Хе, хе, хелиум“ (на музика на Горан Бојчевски), со кој гостувал во Љубљана, Скопје, Панама, Сеул, Пекинг, Велење, Бусан, итн. Во Скопје, на 22 декември 2013 година се одржала премиерата на неговата балетска претстава „14 часа“, во режија на Наташа Поплавска, а на музика на Кирил Џајковски, а во која настапуваат: Александра Мијалкова и Василиј Чичијашвили. Исто така, во 2013 година, заедно со дуетот „Тач“ (Touch) учествувал на 18-тиот меѓународен фестивал „Масданца“, кој се одржува на Канарските Острови.[1]

НаводиУреди

  1. Ивана Тасев, „Неуморен во движењата“, ТЕА Модерна, број 689, година XIV, среда, 18 декември 2013, стр. 26-28.