Ивко Панговски

македонски спортски новинар, радиорепортер и стенограф

Ивко Панговски (роден на 20 јули 1931 година во Галичник - 28 март 2019 во Скопје) — спортски новинар, радиорепортер и стенограф, сметан за легенда на македонското спортско (фудбалско) коментаторство. Од весникот „Единство“ поминува (1948) во Радио Скопје, каде што останал до пензионирањето (1989). Спортски репортер со препознатлив глас и стил во преносите, особено на фудбалските натпревари. Објавил повеќе трудови од историјата на македонскиот спорт.

Ивко Панговски
Роден 20 јули 1931
Галичник
Починал 28 март 2019
Скопје
Националност Македонец
Занимање спортски новинар и коментатор